Osmose

Wat is osmose?

Osmose is een degeneratieproces in glasvezelmatereriaal en wordt veroorzaakt door een chemische reactie tussen water en stoffen in de scheepsromp. Door de gelcoat heen komt er water in de romp en reageert met de daar aanwezige chemische stoffen tot zuren. Deze zuurhoudende stoffen bouwen op hun beurt druk achter de gelcoat, waardoor blazen en uiteindelijk ook barsten kunnen ontstaan. Wanneer gelcoat op deze manier beschadigd wordt, zuigt het onderliggende laminaat water op als een spons.Tip: ook bilgewater kan osmose veroorzaken!

 

Hoe herkent u osmose?

De symptomen: blazen. Als er blazen op de romp zitten duidt dat meestal op osmose en moet u het onmiddellijk laten onderzoeken. Wanneer er vocht achter de blazen zit, kan dat op een probleem duiden. Het vocht heeft een doordringende azijnachtige geur. Een vochtmeting kan altijd uitsluitsel geven of een schip vochtig is terwijl eerder genoemde symptomen-blazen- dan nog niet te zien hoeven te zijn. Wanneer er geen vocht maar lucht onder de blazen zit is het probleem een stuk geringer. Reparatie zal nodig zijn maar is een stuk minder ingrijpend.

 

Wat te doen als osmose aanwezig is?

Als eerste verwijderen wij de gelcoatlaag d.m.v. het schillen. Daarna wordt het onderwaterschip afgespoten met stoom zodat stof en vuil verwijderd worden. Het droogproces met het Hotvac-systeem kan beginnen, zoals in de volgende alinea beschreven. Als de romp droog is worden de evt. ruwe oneffenheden uit de romp geschuurd. Voordat begonnen wordt met plamuren van de romp, wordt er eerst een hechtlaag aangebracht. Na het plamuren met Watertite Epoxy plamuur of Interfill 830 wordt er wederom geschuurd. Daarna kan worden aangevangen met 4 lagen "Gelshield Plus" en tenslotte antifouling. Op al onze osmosebehandelingen geven wij 5 jaar garantie (zie garantievoorwaarden).

 

Het Hotvac systeem

Met dit systeem wordt het vochtige onderwaterschip gedroogd en werkt als volgt: Matten worden op het onderwaterschip aangebracht. Deze matten worden vacuüm gezogen en tevens verhit. De combinatie van vacuüm en hitte zorgt ervoor dat het vocht(water en chemicaliën)in de vorm van damp de huid verlaat. Het systeem is 100% beveiligd met temperatuursensoren. In tegenstelling tot het oude droogproces waar het schip "buiten in de wind" uiteindelijk wel droog werd, worden tijdens dit proces ook de chemicaliën verwijderd. Na de behandeling zal het polyester dan ook een sterkere structuur hebben. Op deze manier kan een onderwaterschip afhankelijk van de grootte en de in het polyester aanwezige hoeveelheid vocht binnen 3 a 5 weken droog zijn waarna de behandeling met "Gelshield Plus" kan beginnen. Hierdoor kan een osmosebehandeling uitgevoerd worden binnen 7 weken en vaak nog korter. De gehele behandeling kan ingepland worden in ons en uw tijdschema.

 

1 Osmose geconstateerd
2 schillen onderwaterschip
3 afspuiten na schillen
4 drogen met HOTVAC4
5 plamuren na eerste epoxy laag
6 international verfsysteem

Gelshield Center  

Wij zijn door International Paint officieel aangesteld als Gelshield Center. Alle door International Paint aangestelde bedrijven moeten voldoen aan strenge eisen voor wat betreft ervaring, bekwaamheid en accommodatie voor de behandelingen van door International Paint ontwikkelde Gelshield oplosmiddelvrije epoxy en Gelshield Plus. Tezamen met International Paint geven wij 5 jaar garantie tegen het terugkeren van osmose.

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.